18.5.21

Sarmice od slatkog kupusa


sarme od slatkog kupusa, sarmice, jelo sa kupusom

Baka je naučila mamu, mama je naučila mene, a ja sad želim da podelim sa vama ovaj divan recept za neodoljive sarmice od slatkog kupusa koje ce se svideti svima i biti omiljen ručak mnogima.

SASTOJCI: 1 srednja glavica kupusa 1 kašika soli 5 kašika ulja 1 manji crni luk, sitno iseckan 100 g dimljene slanine, iseckane na kockice 400 g mlevenog mesa 1 kašičica soli 3/4 kašičice bibera 1 kašičica aleve paprike 1/2 paradajza, iseckana na kockice 70 g pirinča, prethodno opranog 3-4 kašike ulja 1/2 paradajza, iseckana na kockice 3 lista lorbera voda i još: malo vode 1 kašika brašna 1 kašičica aleve paprike

Iseći i izvaditi koren kupusa. Kad voda u dubokoj šerpi proključa, dodati so i glavicu kupusa. Kad proključa, kuvati 10 minuta. Izvaditi kupus iz šerpe i ostaviti da se ohladi. Propržiti luk na ulju. Dodati slaninu i malo propržiti. Dodati mleveno meso i opet malo propržiti. Dodati polovinu paradajza, pirinač i začine. Sve lepo promešati i propržiti pa ostaviti sa strane da se ohladi. Pažljivo odvojiti listove kupusa. Stanjiti zadebljale delove korena sa svakog lista radi lakšeg uvijanja sarme. Na svaki list kupusa staviti po 1-2 kašike fila. List prvo preklopiti pa uviti u sarmicu kao na videu. Ušuškati ivice lista u sarmicu. Na taj način ćete zatvoriti sarmu i fil neće ispadati. Ako je list kupusa pukao, staviti još jedan puknuti list preko i tako uviti sarmu sa dva lista. Staviti malo ulja na dno šerpe kao i višak kupusa i listove koji su mnogo popucali i pocepali se. Ređati sarmice jednu do druge, ne ostavljajući prostor između da se ne bi pomerale. Idealno bi bilo da je šerpa široka pa da sve sarme mogu da stanu u prvi red. Naliti vodu jedan prst iznad sarmica, dodati drugu polovinu paradajza i lovorov list. Kuvati na srednjoj temperaturi oko 35 minuta. Po potrebi dodati malo vode i povremeno promradati šerpu da se kupus ne zalepi za dno. U malo vode dodati brašno i alevu papriku pa dobro promešati. Preliti preko sarmica, promrdati malo šerpu da se zaprška ravnomerno rasporedi pa kuvati još desetak minuta.

Ovde možete pogledati i video

No comments:

Post a Comment